АНАЛІЗ ІСНУЮЧОЇ СИСТЕМИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ ЗА ПРОГРАМОЮ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Krasnov, Valery; Panchenko, Vadim (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Реформи у сфері освіти і оборони в Україні виявили суттєві прогалини в системі фізичного виховання студентської молоді, осучаснення якого не знайшло продовження. У студентів не формується самооцінка своїх фізичних здібностей і необхідність оволодіння теоретичними знаннями з фізичної культури, внаслідок чого фізичне виховання, як педагогічний процес, втрачає риси виховання і соціалізації особистості. Мета дослідження: аналіз впливу результатів фізичної підготовленості студентів вищих навчальних закладів, які виявляють бажання навчатись за програмою підготовки офіцерів запасу, на стан їх успішності з загальновійськової підготовки. Використані методи дослідження: аналіз, синтез та узагальнення даних наукових досліджень з проблем фізичного виховання та його нормативно-правового забезпечення. Виявлено вплив недостатньої фізичної підготовленості на рівень загальновійськової підготовки майбутніх офіцерів запасу через недосконалість нормативно-правового комплексу щодо організації фізичного виховання студентської молоді та нормативно-правового комплексу з військової підготовки офіцерів запасу. Виявлено, що існуюча оздоровчо-рекреаційна система фізичного виховання студентської молоді не передбачає формування необхідних теоретичних знань, методичних вмінь і практичних навичок, а відсутність годин для спеціальної фізичної підготовки у загальновійськовому розділі навчальної дисципліни «Військова підготовка» на фізичну підготовку студентів, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу у ВНП ВНЗ, ще більше посилює негативні наслідки відсутності традиційної системи фізичного виховання у більшості ВНЗ на якість мобілізаційного ресурсу держави.