НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - Stynska, Viktoriia (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2021)
Статтю присвячено актуальній проблемі формування нормативно-правового законодавства щодо благодійної діяльності в Україні, адже благодійництво та благодійна діяльність в умовах трансформаційних викликів стала вагомою частиною соціально-правового життя України у подоланні кризових явищ в економічній, політичній, соціальній, медичній та ін. галузях. Мета статті: проаналізувати нормативно-правове законодавство у сфері регулювання благодійної діяльності в Україні. Під час проведення дослідження було застосовано конкретно-пошуковий (теоретичний аналіз, синтез, систематизація чинних нормативно-правових документів) та метод теоретико-структурного уточнення понятійного апарату. Результати дослідження: 1) феномен «благодійна діяльність» є багатогранним: розглядається вченими з різних позицій – правового, економічного, соціального, педагогічного, філософського; 2) аналіз нормативно-правової бази, що забезпечують розвиток благодійних організацій в Україні засвідчив, що найгострішою на сучасному етапі залишається проблема ефективності механізму захисту від шахрайства й інших зловживань у сфері благодійної діяльності; 3) незважаючи на загалом позитивні зрушення в регулюванні здійснення благодійної діяльності в Україні, ця сфера потребує комплексної реформи, головне завдання якої – вдосконалення чинного законодавства України в сфері благодійної діяльності.