ОСОБЛИВОСТІ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ НДР СТУДЕНТІВ ПРИРОДНИЧИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Сокол, Мар’яна; Русин, Галина; Фекета, Ірина (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
Мета статті полягає у дослідженні питання формування академічної доброчесності, здобувачами природничих спеціальностей при виконанні науково-дослідної роботи, як одного із фундаментальних аспектів освітнього і наукового процесу. Методи дослідження: аналіз, систематизація, порівняння даних науково-педагогічної літератури, нормативно-правової бази, законодавчих розпоряджень, та аналіз видів науково-дослідної роботи студентів стосовно питання академічної доброчесності. Виявлені аспекти мотивації порушення та можливості дотримання принципів академічної доброчесності студентів природничих спеціальностей при виконанні науково-дослідної роботи в екстремальних умовах навчання. Проаналізовано в яких видах науково-дослідної роботи студентів спостерігаються випадки порушення принципів академічної доброчесності та прояв плагіату. Виявлено, що серед видів науково-дослідної роботи студентів, найбільше порушень академічної доброчесності спостерігається при виконанні письмових курсових робіт. Зазначено, що причинами недоброчесної .поведінки студентів, є впевненість в тому, що «плагіат, це - не проблема», та відсутність сформованих уявлень, що порушення академічної доброчесності це ‒ шкода завдана і своєму і майбутньому держави. Досліджено, що недоброчесна поведінка учасників науково-освітнього процесу, через безвідповідальне ставлення до навчання, сприяє порушенню академічної доброчесності.