СОЦІАЛЬНО ВРАЗЛИВА СІМ’Я В УКРАЇНІ: ВИЗНАЧЕННЯ ТА СТАН ПРОБЛЕМИ - Кучумова , Наталія; Білик , Наталія (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
Сучасна сім’я в Україні потребує особливої уваги та соціальної підтримки. Війна, невизначеність та всі наслідки збройного нападу на нашу країну впливають на повноцінне функціонування родини, виснажують її ресурс. Соціальна робота з сім’єю передбачає оцінку потреб та врахування всіх особливостей сім’ї, спроможність виконувати основні свої функції, пошук оптимальних шляхів підтримки та наснаження. Важливо розуміти, якою є соціально вразлива сім’я сьогодні, щоб врахувати всі її потреби при наданні соціальної допомоги та послуг. Сьогодні особливо соціально вразливими є сім’ї внутрішньо переміщених осіб (страждають від травми покинутого дому, відчувають невпевненість та втрачають стабільність), учасників бойових дій (перебувають у постійному стресі та страху за життя), сім’ї, де є ризик відмови від дитини (порушення системи батьківсько-дитячих відносин), в яких проживає особа з інвалідністю (страждають від ізольованості та неспроможності самостійно забезпечити власні потреби), в яких є ситуація домашнього насильства (відчувають небезпеку та втрату базової потреби у захисті). Розуміння сімейної ситуації, впливу складних життєвих обставин на продуктивність сім’ї це складова успішного ведення випадку в соціальній роботі. Метою нашого дослідження стало охарактеризувати типи та особливості соціально вразливої сім’ї в Україні. Методи дослідження: аналіз наукової літератури, законодавства, статистики, практичного досвіду з досліджуваної теми.