ПРИРОДА ДЕВІАНТНОЇ ПОВЕДІНКИ НЕПОВНОЛІТНІХ - Kozubovska, Iryna; Kozubovsky, Rostyslav (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
В статті розглядається проблема девіантної поведінки неповнолітніх, актуалізація якої зумовлена зростанням показників девіантних проявів серед учнівської молоді. Зростання кількості девіацій серед неповнолітніх актуалізує проблему пошуків ефективних шляхів профілактики. Водночас, профілактика девіантної поведінки неповнолітніх не може бути успішною без ретельного вивчення природи девіацій в сучасних умовах. Подальшого вивчення вимагають питання зниження вікових рамок девіантних проявів серед неповнолітніх, а також питання віктимності. Метою статті є обґрунтування природи девіантності в молодіжному середовищі. Розкрито сутність девіацій неповнолітніх на сучасному етапі, проаналізовано їх причини, з’ясовано підходи до розгляду явища девіантності представниками різних галузей науки (психології, педагогіки, медицини, права). В дослідженні використано методи: аналіз наукової літератури, синтез, конкретизація, абстрагування, узагальнення.