НАЙПОПУЛЯРНІШІ ЄВРЕЙСЬКІ ПОЧАТКОВІ ШКОЛИ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ НА ВОЛИНІ - Meleshchenko, Alla (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
В статті представлено на основі публікацій та архівних матеріалів початкову освіту євреїв та аналіз специфіки організації навчально-виховної роботи в єврейських закладах освіти на Волині в другій ХІХ – на початку ХХ століття. Вивчення даної проблеми зумовлено існуванням широкого діапазону регіональних історико-педагогічних досліджень, присвячених становленню й розвитку національного шкільництва, та відсутністю цілісної науково обгрунтованої концепції розвитку єврейського шкільництва на Волині. Метою дослідження є вивчення основних єврейських шкіл даного періоду. У статті було використано методи: загальнонаукові (аналіз, синтез, аналогія, порівняння, узагальнення) та конкретно-наукові (історико-педагогічного та історико-системного, за допомогою яких опрацьовано архівні документи, отримано результати теоретичного аналізу літератури, здійснено систематизацію фактологічного матеріалу з досліджуваної проблеми; історико-порівняльного). У процесі дослідження статті було з’ясовано, що єврейські діти могли вчитися в конфесійних початкових школах (хедерах, талмуд-торах).