СОЦІОЛОГІЧНІ ВИМІРИ ІНСТИТУТУ РЕЛІГІЇ - Shandor, Fedir; Bartosh, Olena; Borshch, Konstantyn (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Як і в інших галузях суспільствознавчих знань, соціологія релігії перебуває в пошуках. Спираючись на загальносоціологічні засади, вона вдосконалює методи й інструментарій досліджень відповідно до змін в релігійних організаціях, свідомості, психології та поведінці віруючих. При цьому збір фактів, їх опис, аналіз і узагальнення, з’ясування закономірностей і тенденцій розвитку релігійності враховують багатоплановість, динамізм, суперечливість, чуттєвість та інші особливості цього явища. Метою статті є висвітлення проблем соціології релігії. Для досягнення мети і завдань дослідження використовувались теоретичні методи дослідження: аналіз наукової літератури з проблеми дослідження, синтез, конкретизація, абстрагування, узагальнення. Сьогодні важко, просто неможливо конкретно уявити, наскільки складним і важким, інколи болісними і дивними будуть майбутні спроби віднайти відповіді на розчарування і гіркоту, трагедії і парадокси фізично короткочасного та духовно вічного людського буття. Адже йдеться про безперервний процес. У ньому будуть піднесення і спади, свої етапи і стадії, суперечності, пошуки.