КУЛЬТУРА СПІЛКУВАННЯ, ВАЖЛИВА СКЛАДОВА, У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Chepelyuk, Anna; Kushnir, Roman (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Культура комунікації є важливою частиною професійної культури, і для вчителя фізичного виховання це основна робоча навичка. Тому в навчальному процесі важливо закласти таку культуру спілкування, яка відповідатиме часовій, духовно-творчому потенціалу та професійній діяльності. Метою дослідження є аналіз науково-методичної, психолого-педагогічної та спеціальної літератури з питань культури спілкування вчителя фізичного виховання. За допомогою теоретичних методів дослідження, а саме: системного аналізу, узагальнення, класифікації для виділення видів та чинників культури спілкування та компонентів рівня культури спілкування вчителя фізичної культури виділено основні види спілкування (cпілкування з реальним партнером, спілкування людини з ілюзорним партнером, спілкування людини з уявним партнером), визначено компоненти (комунікативні установки, знання, вміння), які створюють високий рівень культури спілкування вчителя. Розкрито визначальні чинники, що найбільш суттєво впливають на формування компонентів культури спілкування вчителя. Описано критерії та показники (когнітивний, операційно-діяльнісний, особистісний) за якими визначається рівень сформованості культури спілкування вчителя фізичної культури.