НАТХНЕННЯ ФІЛОСОФІЇ МОРДЕКАЙА РОШВАЛДА - Bartoszewski, Jakub (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
У статті розглядаються питання, пов’язані з філософською та антропологічної думкою професора Мордехая Рошвальда: «Людина живе разом з іншими, які шукають почуття істини, добра і соціальної справедливості. Для досягнення цих реалій, мабуть, еволюція не потрібна, хоча еволюція реальна, вона не говорить, що є сенс шукати етичного і морального в людині». У статті представлені важливі елементи філософії турботи. Мета статті − виокремити деякі ідеї філософії Мордехая Рошвальда і їх зв’язок з баченням людської реальності. Методи дослідження: теоретичний (історіографічний аналіз і узагальнення наукової літератури, неопублікована автобіографія); емпіричний (інтерв’ю, бесіда). Філософське відображення реальності базується на її переживання через почуття та інтелект. Історія людської думки сповнена різних концепцій, які намагаються відповісти на питання про наше існування і світ живої та неживої природи.