ЕКСПЛІКАЦІЯ ПОНЯТТЯ «СОЦІАЛЬНА АКТИВНІСТЬ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ»: СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Dudko, Nataliia (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Актуальність дослідження соціальної активності студентської молоді полягає у наявності невирішених проблем стабілізації і гармонізації розвитку суспільства та її членів. Оскільки студентство концентрує значний біологічний, психофізичний та інтелектуальний потенціал, завдання спрямування соціального розвитку та соціальної активності покладено на нього. Тому на часі соціально-педагогічне дослідження формування соціальної активності студентської молоді, що є першочерговим завданням для позитивного перетворення громадянської життєдіяльності. Метою статті є аналіз підходів до розуміння сутності та змісту поняття «соціальна активність студентської молоді» та виявлення його соціально-педагогічного аспекту. Для досягнення означеної мети було використано наступні методи: аналіз для експлікації визначення понять «соціальна активність», «студентська молодь»; узагальнення для встановлення спільного та відмінного між трактуваннями поняття соціальної активності у різних наукових галузях; синтез для обґрунтування поняття соціальної активності студентської молоді на основі проаналізованих змістових складових. В результаті проведеного дослідження було проаналізовано та визначено поняття соціальної активності і студентської молоді. Аналіз різних підходів (філософський, соціологічний, педагогічний, соціально-педагогічний) до розуміння поняття соціальної активності дозволив виділити спільні ознаки для подальшого формування визначення. Сформовано поняття «соціальна активність студентської молоді», під якою розуміється – особливе динамічне утворення, яке характеризується специфічним набором психофізичних, вікових і інтелектуальних здібностей студента (вікові межі, інтелектуальний потенціал, мобільність, реакційність, висока емоційність, високий рівень мотивації, володіння новими каналами комунікації) та спрямовано на реалізацію позитивного перетворення життєдіяльності.