АКТУАЛІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ МАТЕРИНСТВА ТА ДИТИНСТВА В УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ТА ДЕМОГРАФІЧНИХ ЗМІН - Romanovska, Ludmyla (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
У статті обґрунтовано необхідність актуалізації соціально-педагогічної підтримки дитинства та материнства в Україні в умовах загострення соціально-економічної кризи та посилення негативних демографічних процесів. Для досягнення завдань дослідження використовувались такі методи дослідження як: аналіз психолого-педагогічної, правової, методичної літератури, нормативно-правових актів, інформаційних джерел з проблеми дослідження, метод узагальнення. Розкрито сутнісну характеристику поняття «соціально-педагогічна підтримка», схарактеризовано її складові. Проаналізовано еволюцію та причини становлення системи соціально-педагогічної підтримки материнства та дитинства в Україні. Здійснено огляд міжнародного та вітчизняного законодавства з проблематики дослідження. Розглянуто рівні та напрями соціально-педагогічної підтримки материнства та дитинства. Окреслено комплекс заходів щодо актуалізації та реалізації завдань соціально-педагогічної підтримки материнства та дитинства в Україні.