АНАЛІЗ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ В ЗАКАРПАТСЬКОМУ СОЦІУМІ - Ruhle, Viktoria (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
В даній статті проводиться аналіз трудової міграції в закарпатському соціумі, який є прикладом масової трудової міграції. На сьогоднішні на Закарпатті вже не вистачає кадрів з будівельних спеціальностей, спеціалістів зі сфери обслуговування, а у вищих навчальних закладах регіону − студентів. Метою статті є проаналізувати трудову міграцію в закарпатському соціумі. Методи дослідження: для вирішення поставлених дослідницьких завдань було використано комплекс загальнонаукових методів, аналіз та синтез, класифікація, а емпіричною складовою статті стало кількісне дослідження жителів Закарпатської області (грудень 2015 – лютий 2016 р.) (n=376), яке було проведено за допомогою методу анкетування. Проводиться операціоналізація поняття трудова міграція, аналіз статистичних даних по Закарпатській області та обґрунтовуються результати авторського соціологічного дослідження «Оцінка використання соціальних зв’язків в Закарпатському соціумі», проведеного за допомогою анкетування.