СИСТЕМА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ НА БУКОВИНІ (ХІХ – ХХ СТ.) ТА МОЖЛИВОСТІ ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Yachnyk, Maksym; Yachniuk, Irina; Yachniuk, Iurii (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
У статті розглядаються аспекти та фактори які впливали на розвиток фізичного виховання учнів народних шкіл Буковини, та особливості розвитку освіти вчителів фізичної культури. Проведений аналіз історичних аспектів розвитку фізичного виховання, та підготовки вчителів предмету фізична культура на Буковині. Мета статті: аналіз та узагальнення історичних етапів системи фізичного виховання на Буковині та можливості їх використання на сучасному етапі розвитку шкільної фізкультурної освіти. Для досягнення цілей дослідження проблеми нами був використаний метод одержання ретроспективної інформації, а саме теоретичний аналіз матеріалів періодичної преси, статей сучасної періодики, класифікація архівних документів, хронологічний методи. Отримані в ході пошуку данні надали нами можливість виокремити чотири етапи розвитку фізичного виховання учнів народних шкіл Буковини досліджуваного періоду. Важливо зауважити, що ці етапи опирались переважно на шляхи організації фізичного виховання в краї, який в означений час входив до складу Австро-Угорської монархії, – правові, науково-методичні, матеріально-технічні основи.