ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ АНАЛІЗУ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ-АУТИСТАМИ - Yablunovska, Liliia (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2019)
Анотація. У статті актуалізується проблема істотних розходжень між дослідниками, відносно розуміння базових понять соціальної роботи, що є досить важливим у пошуку напрямків формування системи соціальної роботи з дітьми-аутистами. Саме тому, автор ставить за мету проаналізувати зміст понять «соціальна робота», «діти-аутисти», «система соціальної роботи», «формування системи соціальної роботи». Використання методів порівняння, аналізу, синтезу та узагальнення здійснено для виокремлення та уточнення понятійної бази дослідження, її значення та обґрунтування у дослідженні формування системи соціальної роботи з дітьми-аутистами. Результати дослідження понятійного аналізу формування системи соціальної роботи з дітьми-аутистами дають можливість визначити перспективні напрямки наших подальших досліджень тих закономірних системоутворюючих зв’язків, що забезпечують становлення і розвиток системної соціальної роботи з дітьми-аутистами та їх соціальним оточенням. Насамперед, йдеться про взаємозв’язок мікро-, мезо- і макрорівнів соціального середовища дитини-аутиста. Аналіз шляхів відтворення зазначеного взаємозв’язку на різних етапах формування системи соціальної роботи з дітьми-аутистами створює перспективу подальших досліджень автора.