ПОРІВНЯЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА НА НАЦІОНАЛЬНОМУ РІВНІ ТА В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - Zhylenko, Ruslan (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2021)
Метою статті є порівняння організацій громадянського суспільства на національному та регіональному (українській частині Карпатського єврорегіону) рівнях щодо можливих диспропорцій. Організації громадянського суспільства відіграють виняткову роль в наданні соціальних послуг населенню Карпатського регіону України. Будучи більш гнучкими та наближеними до клієнтів, вони стали провідниками інноваційних підходів та, в значній мірі, забезпечили доступність послуг для вразливих груп в регіоні. Водночас цілком очевидним є той факт, що організації громадянського суспільства працюють у певному середовищі, яке суттєво впливає на їх сталість та здатність надавати своєчасні та якісні послуги населенню. Природньо, що вплив середовища має регіональні особливості, а відповідно і наслідки для організацій, що працюють в різних місцевостях країни. Метою даного дослідження є порівняння організацій громадянського суспільства національного рівня і української частини Карпатського Єврорегіону. Зокрема проведень аналіз кількісного співвідношення та сфер діяльності організацій громадянського суспільства на національному та регіональному рівнях. Досліджено відмінності у кадровому забезпеченні між організаціями на згаданих рівнях. Виявлено регіональні особливості щодо джерел фінансування організацій громадянського суспільства. Охарактеризовано вплив законодавчого поля та середовища для філантропії на організації в регіоні. Автор використав переважно вторинний аналіз статистичних та фіскальних даних, а також матеріалів попередніх досліджень. Вивченню підлягали два види організацій громадянського суспільства, а саме: громадські організації та благодійні фонди. Встановлено, що незважаючи на практично ідентичне правове, фіскальне та політичне середовище, в яких працюють організації громадянського суспільства України, існують суттєві регіональні відмінності. Вони меншою мірою проявляються у кількості організацій та сферах їх діяльності, але є значно помітнішими у питаннях доступності фінансування та його джерелах, розмірах бюджету, кадрового забезпечення та середовища для філантропії. Виявленні відмінності рівною мірою можуть вказувати як на сильні сторони, так і на виклики для організацій громадянського суспільства регіону. У будь-якому разі вони повинні враховуватися в процесі організаційного розвитку, плануванні діяльності та забезпеченні сталості організацій громадянського суспільства української частини Карпатського Єврорегіону.