СОЦІАЛЬНА РОБОТА В СИСТЕМІ ДОПОМОГИ ОСОБАМ З АДИКТИВНОЮ ХАРЧОВОЮ ПОВЕДІНКОЮ - Lapina , Maryna; Boiko , Yelyzaveta (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2021)
Статтю присвячено актуальній проблемі психосоціальної роботи з особами з адиктивною харчовою поведінкою, яка є поширеною серед підлітків та молоді, призводить до трагічних наслідків, але досі не має достатнього наукового обґрунтування та комплексного розв’язання. Метою дослідження є визначення місця соціальної роботи та змісту діяльності соціального фахівця в системі допомоги особам з адиктивною харчовою поведінкою. Для досягнення мети роботи використано теоретичний аналіз наукових досліджень проблеми харчових девіацій, конкретизовано поняття «порушення харчової поведінки», «розлади харчової поведінки», здійснено змістовий і порівняльний аналіз професійних функцій соціальних працівників в контексті допомоги особам з харчовими адикціями. Визначено, що діяльність соціального працівника з особами, що мають харчові порушення та розлади, відбувається в лікувальних установах, соціальних службах та загальноосвітніх навчальних закладах. Найбільш загальним завданням соціальної роботи з особами з харчовими адикціями є профілактична діяльність, спеціальними функціями є діагностика та моніторинг, освітньо-просвітницька й адміністративна робота, соціально-психологічна підтримка, супровід та реабілітація цільових категорій клієнтів. Визначено провідну роль соціального працівника на всіх етапах втручання та необхідність мультидисциплінарного підходу під час профілактики, корекції та реабілітації осіб що мають адиктивну харчову поведінку.