РОЛЬ ПРОЕКТНОГО МЕНЕДЖМЕНТА В СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ - Popovych, Vasyl (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2021)
Створення ефективної системи соціального захисту населення в Україні є одним із пріоритетних завдань соціальної політики держави, передбачає модернізацію системи соціального обслуговування населення відповідно до нових соціально-економічними викликами, Переважаючі потреби населення, розвиток інформаційного суспільства вимагає впровадження інноваційних технологій для надання соціальних послуг, заснованих на поширенні та застосуванні методології управління проектами. Виявлено особливості механізму соціального замовлення при реалізації проектів в сфері соціальних послуг. Метою статті є виявлення потенційних можливостей для реалізації проектного управління в сфері надання соціальних послуг в Україні. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові методи пізнання соціальних явищ і процесів (аналіз, синтез, узагальнення, класифікація). У статті аналізується створення ефективної системи соціального захисту населення в Україні, яка передбачає модернізацію системи соціального обслуговування населення відповідно до нових соціально-економічними викликами, домінуючими потребами населення, розвитком інформаційного суспільства та вимагає впровадження інноваційних технологій для надання соціальних послуг на основі поширення і застосування методології управління проектами. Роль проектного управління в сфері соціального розвитку розглядається як спосіб втручання органів влади або місцевого самоврядування в формування та реалізацію регіональної екологічної політики для досягнення цілей сталого розвитку регіону і держави в цілому. Представлений матеріал дозволяє зробити наступні висновки. Проектний менеджмент як напрямок управління в сфері реалізації соціальної політики сприятиме: 1) інституціоналізації програмно-цільового управління регіональної соціальної політики; 2) формування єдиної регіональної інформаційної бази з соціальних проблем регіону та організацій; 3) координація та об’єднання зусиль і ресурсів усіх верств суспільства для досягнення цілей сталого розвитку регіону.