ФАКТОРИ РИЗИКУ В МОЛОДІЖНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Bartosh, Olena (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
Формування сучасної молоді відбувається в період суспільно-політичних перетворень, що безпосередньо впливає на життєві орієнтації молоді, її поведінку, соціально-економічне становище. Такі умови сприяють поширенню ризиків пов’язаних із загрозою здоров’ю та життю, з невизначеністю життєвого старту та самореалізацією, ціннісно-нормативною невизначеністю. Метою даної статті є дослідження підходів до визначення факторів ризику, що впливають на молодіжне середовище. Методи дослідження: аналіз і синтез наукової літератури (для з’ясування ключових понять дослідження), систематизація (з метою виявлення наявних наукових підходів до вирішення означеної проблеми), теоретичне узагальнення (для формулювання підсумкових положень та висновків). Характерною для більшої частини молоді є проблема життєвого старту, яка чинить негативний вплив на трудову кар’єру молодих людей, їх сімейне життя і спосіб життя та робить молодь матеріально залежними від батьків. Неабиякий вплив на розвиток суспільства ризику зробила глобалізація. В умовах глобалізації руйнуються традиційні соціальні зв’язки; молодь звільняється від традиційних обмежень, але в той же час позбавляється почуття надійності, стабільності, впевненості в майбутньому і відчуває почуття тривожності і страху перед необхідністю вибору. Тому державній політиці варто враховувати всі чинники, що роблять негативний вплив на молодіжне середовище і сприяти мінімізації прояву ризиків та формувати «соціально здорову» молодь. The formation of modern youth is taking place in the period of socio-political transformations, which directly impact the life orientations of young people, their behaviour, social-economic situation. The factors mtioned above contribute to the spread of risks associated with threats to health and life, uncertainty of life start and self-realization, value and regulatory uncertainty. The purpose of the article: is to study approaches to identifying risk factors that impact the youth environment. Research methods applied: analysis and synthesis of scientific literature (to clarify the key concepts of the study), systematization (in order to identify existing scientific approaches to solving the problem), theoretical generalization (to formulate the final provisions and conclusions). If earlier scientific researches were mainly concentrated within the limits of natural-scientific and economic courses, now the allocation of a separate interdisciplinary direction − riskology is actual. The majority of young people experience the problem of life-start, which has a negative impact on the working career of young people, their family life and lifestyle and makes young people financially dependent on their parents. Globalization has had a significant impact on the development of the risk society. In the context of globalization, traditional social ties are being destroyed; young people avoid traditional restrictions, but at the same time lose a sense of reliability, stability, confidence in the future and feel anxious and afraid of the need to choose. Therefore, public policy should take into account all the factors that have a negative impact on the youth environment and help minimize the risks and form «socially healthy» youth.