БАЗОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Єпіхіна, Марина (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
Актуальність статті зумовлена євроінтеграційними процесами, що зумовлюють вектори динамічного розвитку нашого суспільства, зокрема, вищої освіти та її важливого складника – системи професійної підготовки майбутніх вчителів початкової школи. Метою статті є визначення й аналіз базових тенденцій професійної підготовки майбутнього вчителя. У статті використані такі загальнонаукові методи дослідження, як: аналіз (психолого-педагогічної літератури, інформаційних джерел для вивчення освітніх тенденцій та поглядів науковців на проблему, яка досліджується); дефініційний аналіз (з метою визначення сутності досліджуваної категорії); синтез, порівняння, систематизація наукових джерел (для виявлення стану розробленості проблеми); узагальнення (для визначення провідної категорії дослідження). Виокремлено три рівні базових тенденції професійної підготовки майбутнього вчителя початкової школи до реалізації партнерської взаємодії суб’єктів освітнього процесу: тенденції соціального рівня (європейська інтеграція, гуманізація, аксіологізація вищої освіти); тенденції науково-методологічного рівня (поліпарадигмальний і міждисциплінарний характер освіти); тенденції практичного рівня (технологізація вищої освіти). Визначені базові тенденції суттєво впливають на формування професійної якості майбутнього вчителя початкової школи необхідних для ефективної партнерської взаємодії між суб’єктами освітнього процесу.