ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ПРИЙОМНИХ СІМЕЙ ПЕРЕМІЩЕНИХ НА ТЕРРИТОРІЮ ШВЕЙЦАРСЬКОЇ КОНФЕДЕРАЦІЇ ПІД ЧАС ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Синякова, Віра (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
В Україні вирує страшна війна, яка стала наслідком російської агресії щодо Української незалежної держави. Мільйони людей перебувають під загрозою. Сім’ї та діти переміщуються усередині країни та за її межі. Ситуація переміщення є надзвичайно складною і за сприятливих умов, а під час воєнного стану особливості її перебігу ускладняються воєнними діями, що призводить до надмірної психологічної травматизації переміщених осіб. Дружні Європейські країни виявляють солідарність і приймають біженців. Швейцарія в межах її адміністративних рішень та бажанням цивільного населенням також створює безпечні умови перебування громадян України на своїй території під час бойових дій на українській землі. Особливою категорією громадян України, що мають безумовну потребу безпечних умов є українські прийомні сім’ї, оскільки саме вони є надзвичайно вразливими в умовах війни, що обумовлюється ймовірністю знов втрати родину. Метою статті є дослідити особливості життєдіяльності український прийомних сімей переміщених до Швейцарської конфедерації під час війни в Україні. Для досягнення мети були використані такі методи дослідження: на першому етапі нами здійснено теоретичний аналіз, зокрема, аналіз нормативно – правових та адміністративних положень Швейцарської конфедерації щодо осіб, які потребують захисту під час бойових дій і рідній країні та семантичний аналіз понять з виявленням стандартів супроводу українських прийомних сімей. В статті доведено, що повноцінна життєдіяльність українських прийомних родин на території Швейцарської конфедерації базуються на міжнародних та територіальних законодавчих нормах та забезпечується через такі складові: сприятливі побутові умови, належний рівень матеріального забезпечення, достатній освітній рівень, медичний, соціальний та психологічний супровід.