ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Теличко, Тетяна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
Актуальність дослідження обумовлена тим, що глобальні зміни, що відбуваються в нашій державі, обумовлюють кардинальні зміни у професійній підготовці фахівців, зокрема вихователів закладів дошкільної освіти. Ключовою умовою підвищення якості освіти є успішність професійної діяльності педагогічних кадрів. Для цього актуальним є створення в системі освіти умов для розвитку індивідуального стилю професійної діяльності майбутніх вихователів, усвідомлення й освоєння нових цінностей, що стимулюють творчий пошук перспективних підходів і технологій, зокрема й психолого-педагогічного аспекту в професійній підготовці. Мета дослідження полягає у розробці й апробації програми психолого-педагогічної підготовки майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти. Застосовано основні теоретичні методи: аналітичний та описовий методи обробки теоретичних та критичних джерел і ресурсів; узагальнення отриманих наукових даних; синтез та узагальнення власного багаторічного досвіду підготовки майбутніх учителів. У статті розглядається зміна пріоритетів у принципах роботи з педагогічним персоналом дошкільної освіти в форматі реалізації психолого-педагогічної підготовки вихователів в умовах модернізації системи освіти. Встановлено, що психолого-педагогічний аспект є цілісним і безперервним процесом, що обов’язково передбачає взаємодію та співпрацю. Основними компонентами психолого-педагогічної підготовки майбутніх вихователів визначено: психологічний та організаційно-просвітницький (педагогічний). Визначено, що реалізація програми психолого-педагогічної підготовки майбутніх вихователів сприяє підвищенню толерантності до невизначеності сьогодення, мотивації досягнення успіху, формуванню кар’єрних орієнтацій та уявлень про себе як про успішну особистість, зниження опору, тривожності інноваційної діяльності.