АНАЛІЗ ВПЛИВУ ПРОГУЛЮВАННЯ ЗАНЯТЬ НА НАВЧАЛЬНУ УСПІШНІСТЬ УЧНІВ СЕРЕДНІХ ШКІЛ У КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ТА СЕСТРИНСЬКОЇ СПРАВИ - Баркасі, Даніела; Бабечка, Йозеф (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Прогулювання занять є значною соціально-педагогічною проблемою, яка негативно втручається в навчальний процес і впливає на загальну шкільну успішність учнів. У середовищі середніх шкіл це явище проявляється не лише порушенням регулярної шкільної відвідуваності, але й пов’язане з нижчою мотивацією до навчання, слабшими навчальними результатами та підвищеним ризиком шкільної неуспішності. Регулярна участь у навчанні відіграє важливу роль у здобутті нових знань, розвитку навичок і формуванні позитивних навчальних звичок учнів. Мета дослідження: з’ясувати причини прогулювання занять серед учнів середніх шкіл Словаччини, рівень поширення прогулів з огляду на стать учнів та їхній вплив на навчальні результати учнів. У роботі була використана кількісна дослідницька стратегія, як інструмент було використано анкету власної розробки. Результати були опрацьовані непараметричним двовибірковим U-тестом Манна–Вітні (на рівні α = 0,05) та коефіцієнтом рангової кореляції Спірмена R. Результати нашого дослідження показали, що навмисне пропускання занять трапляється частіше у хлопців, ніж у дівчат. Серед найчастіше зазначених причин відсутності були так звані фальшиві медичні причини як мотиваційні фактори з боку учнів. Водночас підтверджено, що прогули мають негативний зв’язок із навчальними результатами, причому зі зростанням рівня пропускання занять відбувається погіршення шкільної успішності. Результати дослідження вказують на потребу приділяти підвищену увагу профілактиці прогулів у шкільному середовищі. Важливо зосередитися передусім на посиленні мотивації учнів до навчання та створенні позитивного класного клімату. Значну роль відіграє також співпраця школи з родиною та своєчасна ідентифікація ризикових факторів, що призводять до пропускання занять. Частиною профілактики повинні бути також профілактичні та інтервенційні програми, спрямовані на підтримку регулярної шкільної відвідуваності та покращення ставлення учнів до школи.