ЗМІСТ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА В НЕДЕРЖАВНИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ ВІЛ-СЕРВІСУ - Бутенко, Надія; Тулін, Кирило (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Стаття присвячена аналізу діяльності організацій, які працюють у сфері протидії ВІЛ. Актуальність досліджуваної проблеми полягає у необхідності зафіксувати та уніфікувати наявні підходи до соціальної роботи у сфері профілактики ВІЛ, які здійснюються на рівні громад та спільнот. З метою актуалізації реальної соціальної ситуації та стану розвитку соціальної роботи у сфері ВІЛ зібрано та проаналізовано наявний досвід роботи недержавних організацій. Авторами використано методи якісного аналізу практичної діяльності соціальних працівників, які працюють у сфері ВІЛ-сервісу, та систематизації основних напрямів діяльності у сфері соціальної підтримки людей, що живуть з ВІЛ. Аналіз діяльності громадських організацій показує, що робота соціального працівника здійснюється на перетині медичної та соціальної площин супроводу клієнта. Разом з тим, визначено основні задачі, з якими стикається соціальний працівник при здійсненні трудових функцій, та співвіднесено їх з нормативними вимогами до професії. Результати дослідження показують, що двома ключовими векторами роботи соціальних працівників у недержавних організаціях сфери ВІЛ-сервісу є: профілактика, що включає впровадження програм зниження шкоди, проведення тестування, консультування щодо PrEP/PEP та вектор догляд і підтримка, що включає кейс-менеджмент, формування прихильності до АРТ, психосоціальну допомогу. Разом з тим результати порівняння трудових функцій показує, що соціальні працівники, які працюють у сфері ВІЛ-сервісу, виконують унормовані трудові функції частково, із врахуванням специфіки клієнтської категорії.