СОЦІАЛЬНА РОБОТА З ДИТИНОЮ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА ЇЇ СІМ’ЄЮ У СЛУЖБІ РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ - Вансач, Петер (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Народження дитини з обмеженнями життєдіяльності становить для сім’ї значне психологічне навантаження та кризу батьківської ідентичності. Служба раннього втручання в Словаччині виступає як ключова система підтримки, спрямована на пом’якшення наслідків порушень розвитку та стабілізацію сімейної системи шляхом професійного супроводу та інклюзивних підходів. Мета дослідження: через аналіз кейс-стаді (казуїстики) описати процес раннього втручання як інструменту зміцнення компетенцій сім’ї та підтримки психомоторного розвитку дитини з інвалідністю або дитини, що перебуває в зоні соціального ризику. Було використано стратегію якісного дослідження. Основним методом було казуїстичне дослідження (кейс-стаді) трьох обраних клієнтів. Додатковими методами були аналіз професійної документації, включене спостереження за дитиною в природному середовищі та інтерпретаційний аналіз перебігу втручань. Аналіз показав, що вчасна ідентифікація ризиків та раннє налаштування індивідуального плану призводять до значного покращення показників розвитку дітей. Результати підтверджують, що запорука успіху полягає не лише у прямій стимуляції дитини, а насамперед у компетентності батьків, мережевій взаємодії для отримання професійної допомоги та усуненні соціальних факторів ризику в сім’ї. Отже, раннє втручання, що реалізується пріоритетно в природному середовищі сім’ї, є ефективним механізмом інклюзії. Партнерський підхід між фахівцем і батьками дозволяє сім’ї подолати фазу шоку та активно брати участь у формуванні позитивної життєвої траєкторії дитини.