МОДЕЛЮВАННЯ ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ЦИФРОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Волч, Любомир (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
В умовах стрімкої цифровізації освіти педагоги на різних рівнях освіти, зокрема й педагоги професійного навчання, стикаються з новими викликами, що вимагають освоєння цифрових технологій, методів і підходів, спрямованих на підвищення якості навчання. Основну увагу у статті приділено аналізу ключових аспектів підготовки майбутніх магістрів професійної освіти до діяльності в умовах цифрового освітнього середовища. Мета статті – обґрунтування моделі підготовки магістрів професійної освіти до організації освітнього процесу в умовах цифрового середовища. Методи дослідження: аналіз нормативно-правової бази, психолого-педагогічної та науково-методичної літератури; теоретичне моделювання; синтез і узагальнення досвіду професійно-педагогічної освіти в умовах цифровізації. У результаті дослідження розроблено модель підготовки магістрів професійної освіти до організації освітнього процесу в умовах цифрового середовища як сукупність цільового, змістово-процесуального, технологічного та результативного блоків. Її структурно-модульна побудова спрямована на поєднання ціннісно-мотиваційної, науково-теоретичної та практичної складових підготовки, що уможливлює ефективну організацію освітнього процесу в цифровому середовищі. Запропонована модель є концептуальною основою модернізації магістерської підготовки та відповідає сучасним викликам цифрового суспільства.