ОСНОВОПОЛОЖНІ НАПРЯМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - Ганджа, Степан (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Здійснено аналіз основних напрямів соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні в умовах воєнного стану та масштабних внутрішніх міграційних процесів. Мета дослідження полягає у виокремлені та аналізі основних напрямів соціального забезпечення ВПО в Україні, що забезпечуватиме створення умов для відновлення життєвих можливостей ВПО, їх соціальної стабільності та повноцінної інтеграції у приймаючі громади. Методи дослідження: систематизація та узагальнення нормативно-правових основ, аналіз основних напрямів соціального забезпечення ВПО, аналітико-системне теоретичне узагальнення. Досліджено, що соціальне забезпечення ВПО в Україні є багаторівневою системою, яка поєднує матеріальні, соціальні, правові та інтеграційні механізми підтримки. Ефективність цієї системи залежить від комплексності підходу, узгодженості дій державних органів і громад, достатності ресурсів та орієнтації на довгострокове відновлення соціального потенціалу переміщених осіб. Соціальне забезпечення ВПО в Україні є невід’ємною складовою державної соціальної політики, яка спрямована на гарантування конституційних прав громадян в умовах надзвичайних соціальних викликів, має комплексний характер і поєднує кілька взаємопов’язаних вимірів – правовий, економічний, соціальний та організаційний. Охарактеризовано нормативно-правові засади соціального захисту ВПО, визначено ключові механізми державної підтримки, окреслено проблемні аспекти та перспективи вдосконалення системи соціального забезпечення. Комплексна система підтримки ВПО включає низку взаємопов’язаних напрямів, які охоплюють соціальну інтеграцію, доступ до освіти і медичних послуг, сприяння працевлаштуванню та економічній самостійності, забезпечення житлом, доступ до соціальних послуг, а також матеріальну і фінансову підтримку.