МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ТУРИЗМУ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ - Гарбич, Ярослав (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Стаття присвячена висвітленню теоретичних і методичних питань підвищення якості освітнього процесу у закладах фахової передвищої освіти, які готують майбутніх туризмознавців. На основі дедуктивного аналізу психолого-педагогічної літератури, використання порівняння й узагальнення теоретичної інформації було встановлено, що використання педагогічного моделювання під час організації професійної підготовки майбутніх фахових молодших бакалаврів за спеціальністю J3 Туризм та рекреація зможе суттєво підвищити їхню готовність до майбутньої діяльності. Представлено підходи до розуміння наукової дефініції «модель» та висвітлено загальні методологічні принципи (незалежності, реалізованості, відповідності, завершеності, конструктивної цілісності, оптимальності), які покладені в її розробку. Зосереджено увагу на осмисленні функцій авторської моделі формування готовності майбутніх фахівців сфери туризму до професійної діяльності, а також охарактеризовано три головних складових елемента блочної моделі (освітні компоненти, позааудиторна діяльність, практична підготовка).