РОЗВИТОК М’ЯКИХ НАВИЧОК (SOFT SKILLS) ЯК КОМПОНЕНТ ПРОФЕСІЙНОЇ САМООСВІТИ ФАХІВЦІВ ЦЕНТРІВ ЖИТТЄСТІЙКОСТІ - Жукова, Анастасія (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Актуальність проблеми визначається зростаючими вимогами до фахівців центрів життєстійкості щодо ефективної взаємодії з клієнтами у кризових та травматичних ситуаціях. Успішна діяльність таких спеціалістів залежить не лише від професійних знань, а й від сформованості м’яких навичок, що забезпечують психологічну підтримку, довіру та стійкість у взаємодії з клієнтами. Метою статті є теоретичне обґрунтування сутності та значення м’яких навичок фахівців центрів життєстійкості як компонента їхньої професійної самоосвіти. Методи дослідження: теоретичний аналіз і синтез наукових та науково-методичних доробок. До складу розвитку м’яких навичок відносяться емоційний інтелект (EQ), лідерство, емоційна саморегуляція, відповідальність, управління конфліктами, здатність до ефективної комунікації, адаптації, командної роботи, вміння критичного та креативного мислення. Це сприяє підвищенню ефективності роботи фахівців центрів життєстійкості, збереженню психологічної стійкості, запобіганню емоційному вигоранню та забезпечує високу якість надання допомоги різним категоріям клієнтів. Формування та розвиток м’яких навичок здійснюється в рамках безперервної професійної самоосвіти фахівців центрів життєстійкості, яка охоплює широкий спектр форм і методів фахового вдосконалення. Зокрема, це самостійне опрацювання наукової та методичної літератури, участь у спеціалізованих тренінгах, вебінарах, залучення до професійних спільнот, проходження супервізій, а також систематична саморефлексія, що дозволяє критично осмислювати власний досвід та коригувати професійну поведінку.