ПРОФЕСІЙНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ У СФЕРІ КАНІСТЕРАПІЇ В УКРАЇНІ - Коляда, Наталія; Кравченко, Оксана; Левченко, Наталія (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
В Україні, в системі соціальної роботи каністерапія наразі перебуває у фазі активного розвитку та потребує ґрунтовнішого науково-методичного опрацювання, узагальнення й упорядкування практичного досвіду, підготовки компетентних спеціалістів, а також запровадження стандартизованих і сертифікованих програм. Мета статті: виокремити особливості професійної підготовки каністерапевтів та визначити перспективи подальших досліджень щодо професійної стандартизації у сфері каністерапії в Україні. Методи дослідження: аналіз і синтез, порівняння, зіставлення зарубіжної й української теорії і практики каністерапії для з’ясування стану розробленості проблеми та виокремлення особливостей професійної підготовки фахівців каністерапевтів в Україні. На сучасному етапі реалізація освітніх програм, створення профільних центрів каністерапії та розвиток міждисциплінарної співпраці засвідчують вагомий потенціал цього напряму щодо гуманізації соціальної допомоги та утвердження інклюзивних підходів у практичній діяльності. Каністерапія є перспективним інструментом інтеграції емоційної підтримки, соціалізації та реабілітації в єдиний простір допомоги, відповідно сучасна соціально-психологічна практика потребує пошуку нових форм підготовки кваліфікованих фахівців-каністерапевтів. Перспективи подальших досліджень: міждисциплінарний підхід до організації каністерапевтичної діяльності, необхідність формування науково обґрунтованих методичних засад її впровадження, а також напрями подальших досліджень у сфері терапії за участі тварин як перспективного інструменту соціально-психологічної підтримки в умовах кризи.