АНАЛІЗ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ЦИФРОВИХ ЗАСТОСУНКІВ ДЛЯ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Кравчук, Тетяна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Обґрунтовано актуальність використання цифрових застосунків в іншомовній підготовці майбутніх учителів природничо-математичних дисциплін, з огляду на потребу працювати з фаховими іншомовними джерелами, формувати термінологічну лексику, мовлення та комунікативні моделі педагогічної взаємодії. Мета статті: проаналізувати функціональні можливості цифрових застосунків і визначити дидактично доцільні підходи до їх добору та комбінування в освітньому модулі. Методи дослідження: теоретичний аналіз наукових джерел із мобільного та цифрового навчання мов, якісний контент-аналіз функцій застосунків і порівняльний аналіз їх потенціалу щодо розвитку видів мовленнєвої діяльності. Виокремлено критерії добору інструментів та описі цифрових застосунків для вивчення мови: Readlang, ChatGPT і MagicSchool AI, Miro. Запропоновано приклади завдань і рекомендації щодо інтеграції цифрових застосунків у короткий навчальний модуль іншомовної підготовки майбутніх учителів природничо-математичних дисциплін. Їх комплексне використання забезпечує поетапну організацію іншомовної діяльності студентів від сприймання та осмислення фахового іншомовного тексту до продуктивного використання іноземної мови в комунікації.