ФОРМУВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО СТИЛЮ ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК ЗАСОБУ ГАРМОНІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ - Мешко, Галина; Мешко, Олександр (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Статтю присвячено важливій проблемі психолого-педагогічної науки – формуванню індивідуального стилю педагогічної діяльності майбутнього вчителя в координатах гармонізації його особистості. Проаналізовано стан дослідженості у наукових джерелах проблеми формування індивідуального стилю педагогічної діяльності та обґрунтовано необхідність його формування на етапі професійної підготовки у закладі вищої освіти. Мета дослідження полягала в тому, щоб проаналізувати особливості становлення індивідуального стилю професійної діяльності педагога в контексті гармонізації його особистості, можливості і досвід його формування в майбутніх учителів у процесі вивчення психолого-педагогічних дисциплін. На основі аналізу наукової літератури й вивчення освітньої практики виокремлено чинники і визначено етапи формування індивідуального стилю педагогічної діяльності, окреслено й схарактеризовано роль і можливості психолого-педагогічних дисциплін у досліджуваному аспекті, зокрема, інтегрованого курсу «Педагогіка», курсів «Психологія», «Вікова і педагогічна психологія», спеціально організованої неперервної педагогічної і виробничої практик. Представлено досвід роботи з формування індивідуального стилю педагогічної діяльності майбутнього вчителя. Розкрито роль розробленого психолого-педагогічного тренінгу, який проводиться у межах діяльності Центру педагогічного консалтингу, в формуванні індивідуального стилю педагогічної діяльності майбутнього вчителя й гармонізації його особистості, Зосереджено увагу на можливості формування псевдостилю професійної діяльності, визначено причини його вироблення та способи превенції. Окреслено перспективи подальших наукових розвідок, що передбачають обґрунтування й упровадження системи роботи з формування оптимального стилю педагогічної діяльності майбутніх учителів на етапі професійної підготовки.