ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСВІТНІХ ПРОГРАМ ПІДГОТОВКИ БАКАЛАВРІВ-ЕКОЛОГІВ В УНІВЕРСИТЕТАХ УКРАЇНИ ТА СЛОВАЧЧИНИ - Мітрясова, Олена; Марійчук, Руслан; Мац, Андрій (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю інтеграції української екологічної освіти в європейський простір та пошуком оптимального поєднання прикладних і фундаментальних підходів для підготовки фахівців, здатних ефективно долати сучасні глобальні та регіональні екологічні виклики. Метою статті є проведення порівняльного аналізу окремих аспектів підготовки бакалаврів-екологів в Україні та Словаччині (на прикладі Чорноморського національного університету імені Петра Могили та Пряшівського університету) для виявлення особливостей прикладного та фундаментального підходів у їхніх освітніх програмах. Дослідження ґрунтується на застосуванні порівняльного аналізу, статистичному та кількісному аналізі. Визначено, що освітня програма підготовки бакалаврів-екологів ЧНУ має більш прикладний характер, наголошуючи на антропогенному впливі, оптимізації природокористування, використанні геоінформаційних систем, картографії та формуванні практичних навичок для роботи в державних і приватних секторах. На відміну від цього, програма Пряшівського університету «Екологічні та природничі науки» є більш фундаментальною. Ця програма має сильний біологічний та практичний компонент, що включає обширну польову та лабораторну роботу. Порівняльний аналіз обсягу дисциплін у кредитах ЄКТС підтверджує, що ЧНУ надає більший обсяг кредитів (43) гуманітарній підготовці, тоді як ПУ має значно більший обсяг (54) природничо-фундаментальних наук. Обидві програми охоплюють ключові екологічні дисципліни і підкреслюють практичне застосування знань. Проте, ЧНУ інтегрує більше міждисциплінарних підходів, тоді як ПУ зосереджується на інтеграції екологічних знань з правовими та комунікативними аспектами. Обидві моделі є цінними. а ідеальна екологічна освіта може полягати в поєднанні сильних сторін обох підходів.