МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ВИВЧЕННЯ ДОВІДКОВО-ІНФОРМАЦІЙНИХ ДОКУМЕНТІВ У КУРСІ «УКРАЇНСЬКА МОВА (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ)» - Пасічна, Олена (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Важливим складником професійної освіти є мовна підготовка, зорієнтована на розвиток у здобувачів освіти умінь і навичок спілкування у фаховій сфері. Довідково-інформаційні документи в професійній діяльності працівників мають ключове значення. Актуальність проблеми зумовлена необхідністю оптимізації процесу вивчення довідково-інформаційних документів у курсі «Українська мова (за професійним спрямуванням)». Мета статті: описати систему роботи з вивчення довідково-інформаційних документів задля формування практичних умінь і навичок здобувачів освіти укладати ділові папери цієї групи. Методи дослідження: аналіз і синтез наукової літератури (для з’ясування стану розробленості питання), теоретичне узагальнення (для формулювання підсумкових положень та висновків). Описано призначення, реквізити, структурні особливості доповідної та пояснювальної записок, звіту, протоколу, витягу з протоколу. Запропоновано систему практичних завдань для формування умінь і навичок укладання цих ділових паперів, як-от: визначення виду документа за його фрагментом та класифікаційними ознаками; виправлення помилок у написанні стійких мовних конструкцій, що вживаються в довідково-інформаційних документах; вибір варіанта нормативного слововживання; редагування речень, що є типовими для довідково-інформаційних документів; оформлення ділових паперів за вказаною інформацією; продовження документа за його початком; виправлення помилок в оформленні ділового папера згідно з нормами офіційно-ділового стилю.