МЕНТОРИНГ ЯК ПЕДАГОГІЧНИЙ ТА УПРАВЛІНСЬКИЙ ІНСТРУМЕНТ ПРОФЕСІЙНОЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ СТУДЕНТІВ МЕДСЕСТРИНСТВА У КЛІНІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ СЛОВАЧЧИНИ - Поповічова, Марія; Лацко, Лукаш (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Менторство в клінічній освіті є важливим педагогічним інструментом, який сприяє поєднанню теоретичної підготовки з практичним навчанням студентів медсестринства. У процесі професійної соціалізації воно дає змогу студентам опановувати професійні компетентності, засвоювати професійні цінності та адаптуватися до специфіки клінічного середовища під керівництвом досвідчених медсестер-менторів. Дослідження спрямоване на аналіз значення менторства як педагогічного інструменту в процесі професійної соціалізації студентів медсестринства в клінічному середовищі Словаччини. Частиною дослідження також було визначення окремих факторів, які впливають на ставлення медсестер до менторства та їхню участь у практичному навчанні студентів медсестринства. Для збору даних застосовано анкетний метод. Дослідницьку вибірку становили 169 медсестер. Отримані дані були опрацьовані за допомогою дескриптивної та аналітичної статистики. Для перевірки гіпотез використано критерій незалежності хі-квадрат Пірсона при рівні статистичної значущості α = 0,05. Результати показали, що більшість респондентів вважає менторство важливим елементом практичного навчання студентів медсестринства. Аналіз показав статистично значущий зв’язок між здійсненням менторської діяльності та позитивною оцінкою її значення у процесі клінічної освіти. Одночасно підтверджено статистично значущу асоціацію між виконанням менторської діяльності та позитивним ставленням медсестер до участі у навчанні майбутніх медсестер. Медсестри, які активно залучені до менторства, сприймали його значення значно позитивніше, ніж ті, які менторську діяльність не виконували. Отже, менторство є ефективним педагогічним інструментом професійної соціалізації студентів медсестринства в клінічному середовищі. Воно підтримує розвиток професійних компетентностей, передачу професійних цінностей та формування позитивного ставлення до клінічної освіти.