РОЗВИТОК ШІ-ГРАМОТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ПРАВА ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - Разуменко, Дмитро (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Статтю присвячено дослідженню проблеми розвитку ШІ-грамотності здобувачів права у процесі професійної підготовки в закладах вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена стрімким розвитком технологій штучного інтелекту та їх активним впровадженням у правничу діяльність, що потребує формування у майбутніх юристів здатності ефективно та відповідально використовувати інтелектуальні цифрові інструменти у професійній практиці. Метою статті є теоретичне обґрунтування сутності та структури ШІ-грамотності здобувачів права, а також визначення педагогічних засад її формування у процесі професійної підготовки майбутніх юристів. У дослідженні використано комплекс теоретичних методів, зокрема аналіз, синтез, узагальнення та систематизацію наукових джерел, порівняльний аналіз сучасних підходів до трактування поняття «ШІ-грамотність», а також структурно-логічний аналіз для уточнення її компонентів. У результаті дослідження визначено сутність ШІ-грамотності здобувачів права як складової їхньої професійної та цифрової компетентності. Обґрунтовано основні компоненти ШІ-грамотності (когнітивний, операційно-діяльнісний, критико-аналітичний та етико-правовий) та окреслено напрями її розвитку в освітньому процесі закладів вищої освіти, зокрема через оновлення освітніх програм, використання інструментів штучного інтелекту в навчанні, проєктну діяльність та розвиток цифрової культури правничої освіти. Окреслено перспективи здійснення подальших досліджень.