ІМЕРСИВНІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ - Рашевська, Наталя (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Актуальність дослідження зумовлена активним упровадженням віртуальної, доповненої та змішаної реальностей в освітній процес за умов недостатньої систематизації їх дидактичних функцій і методичних можливостей. Метою статті є обґрунтування авторського підходу до визначення та структуризації імерсивних освітніх ресурсів як педагогічно доцільного складника методичної системи використання імерсивних технологій у навчанні природничо-математичних предметів, а також класифікація імерсивних освітніх ресурсів за їх педагогічним потенціалом і формами практичного застосування. На основі аналізу й узагальнення наукових джерел, порівняльного та структурно-функціонального аналізу запропоновано багаторівневу структурну схему трансформації імерсивних технологій у педагогічно обґрунтовані освітні ресурси. Схема відображає взаємозв’язок між технологічними характеристиками, освітніми цілями, функціональними завданнями та формами практичного застосування імерсивних ресурсів. Запропоновано класифікацію імерсивних освітніх ресурсів за педагогічним потенціалом і напрямами використання в навчальному процесі. Отримані результати можуть бути використані для усвідомленого дидактичного добору та методичного впровадження імерсивних ресурсів у практику навчання учнів академічних ліцеїв.