СПЕЦИФІКА ПЕДАГОГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ В ЦИФРОВОМУ ОСВІТНЬО-КУЛЬТУРНОМУ СЕРЕДОВИЩІ (ХАБІ) - Савіцька, Вікторія (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю наукового осмислення та вдосконалення моделей педагогічного управління в умовах цифровізації освітньо-культурного простору й поширення хабів як інноваційних середовищ взаємодії, навчання та розвитку. Мета статті: теоретичне обґрунтування специфіки педагогічного управління в цифровому освітньо-культурному хабі (середовищі), визначенні його структурних складових та управлінських механізмів, що забезпечують ефективну організацію взаємодії в умовах цифрової трансформації. Методи дослідження: критичний аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз практик педагогічного управління в цифрових освітніх середовищах та педагогічного моделювання. Педагогічне управління в цифровому освітньо-культурному середовищі (хабі) розглянуто у двох аспектах: як сукупність базових концептів побудови цифрового середовища (ресурси, комунікація, управління) з метою проєктування та реалізації якісного освітньо-культурного процесу; як цілеспрямовано спроєктований гнучкий процес зовнішнього, внутрішнього та взаємного управління суб’єктів освіти, спрямований на діагностику та моніторинг персональних та спільних дій (взаємодій) між користувачами та суб’єктами середовища. Запропоновано основні складові педагогічного управління в цифровому освітньо-культурному середовищі (хабі) – аксіологічний, інформаційний, організаційний, оцінний.