ЕТИЧНІ ДИЛЕМИ СТУДЕНТІВ ДОПОМІЖНИХ ПРОФЕСІЙ ПОКОЛІННЯ Z ПІД ЧАС ПРОХОДЖЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРАКТИКИ - Снопек, Петр; Пліскова, Барбора; Шнейдер, Міхаела (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Професійна практика є ключовою частиною професійної освіти в допоміжних професіях, особливо в сестринській справі та соціальній роботі. В умовах клінічної та польової практики теоретичні знання поєднуються з практичним досвідом, і професійна ідентичність студентів поступово формується. Водночас, під час практики, студенти можуть зіткнутися з ситуаціями, які є етично вимогливими та можуть спричинити моральні дилеми або моральний стрес. Цей досвід набуває особливого значення в контексті сучасного покоління студентів, особливо покоління Z, яке вступає в допоміжні професії з сильною чутливістю до питань етики, справедливості та якості професійного середовища. Метою статті є привернути увагу до важливості етичних дилем, з якими студенти допоміжних професій можуть зіткнутися під час професійної практики, та вказати на їх зв’язок з процесом професійної підготовки в контексті поколінних характеристик сучасних студентів. Стаття базується на аналізі професійної літератури та водночас відображає досвід авторів з клінічної та педагогічної практики, доповнений інтерв’ю зі студентами. У тексті вказується на ситуації, коли студенти спостерігають невідповідність між теоретично викладеними стандартами медичної допомоги та реальною практикою медичних чи соціальних працівників під час їхнього стажування, що може призвести до невизначеності, моральної напруги та сумнівів у професійних цінностях. У висновку наголошується на важливості сприятливого клінічного освітнього середовища, наставництва та рефлексії над практичним досвідом для розвитку етичної чутливості та професійної ідентичності студентів покоління Z.