СУЧAСНИЙ МIЖНAРОДНИЙ ДОСВIД РЕAЛIЗAЦIЇ ПРAКТИКО-ОРIЄНТОВAНОГО ПIДХОДУ В ПРОФЕСIЙНIЙ ПIДГОТОВЦI МAЙБУТНIХ УЧИТЕЛIВ ХIМIЇ - Стрижак, Діана (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Мета статті: узагальнення емпірично підтверджених педагогічних практик практико-орієнтованої підготовки майбутніх учителів хімії та окресленні можливостей їх адаптації до вітчизняного освітнього простору. Методи дослiдження: теоретичний аналіз й узагальнення наукових джерел та емпіричних досліджень міжнародного досвіду реалізації практико-орієнтованого підходу в підготовці майбутніх учителів хімії для виявлення провідних моделей практико-орієнтованої підготовки, формулювання узагальнень і висновків щодо можливостей адаптації міжнародного досвіду у вітчизняній системі підготовки майбутніх учителів хімії. Сучасна міжнародна практика демонструє системний перехід від моделі трансляції знань до моделі керованого формування професійної діяльності майбутнього вчителя. Найбільшу результативність забезпечує поєднання кількох взаємодоповнювальних механізмів: партнерство «університет – школа» як моделі спільної відповідальності за результати підготовки, супервізії та оцінювання професійної готовності; керовані репетиційні формати, які забезпечують поетапне відпрацювання педагогічних дій у моделюваному середовищі; менторинг і супервізія як системні механізми розвитку педагогічного предметного знання та здатності до дидактичної трансформації хімічного змісту; дослідницько-орієнтовані лабораторні курси як професійний тренажер, у якому експеримент розглядається водночас як об’єкт наукового аналізу і як дидактично спроєктована навчальна дія; цифрові інструменти рефлексії та симуляції, що підсилюють доказовість і керованість професійного зростання. Адаптація цих підходів у підготовку вчителів хімії у вітчизняних ЗВО розглядається як ресурс підвищення якості професійної підготовки та зменшення розриву між академічним навчанням і реальними запитами шкільної практики.