ОСОБЛИВОСТІ ТА БАЗОВІ АСПЕКТИ СУЧАСНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ - Тополянський, Сергій (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Соціальна робота в надзвичайних ситуаціях — це спеціалізована допомога для мінімізації наслідків катастроф і відновлення функціонування суспільства. Через руйнування зв’язків та втрату ресурсів люди опиняються у стані вразливості, що потребує комплексного забезпечення базових потреб і підтримки постраждалих громад. Мета дослідження – виявити особливості, принципи та практики здійснення соціальної роботи в умовах надзвичайних ситуацій, визначити її ключові завдання, інструменти та підходи до надання допомоги постраждалим групам населення. Застосовані методи дослідження: аналізу і синтезу; порівняльний аналіз; метод системного підходу; метод узагальнення та класифікації. Доведено, що соціальна робота в умовах надзвичайних ситуацій є важливою складовою системи соціального захисту населення. Вона спрямована на подолання соціальних наслідків катастрофічних подій, підтримку постраждалих осіб та відновлення соціальної стабільності. Ефективність соціальної роботи залежить від рівня професійної підготовки фахівців, міжвідомчої координації та активної участі громадянського суспільства. Для України розвиток цієї сфери має стратегічне значення, оскільки сучасні виклики вимагають формування ефективної системи соціальної підтримки населення в умовах кризових ситуацій.