ПРОБЛЕМА ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ЗАСТОСУНКІВ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ УСПІШНОСТІ СТУДЕНТІВ У НАУКОВИХ РЕЦЕПІЯХ УЧЕНИХ - Хоружа, Людмила; Тустановський, Віталій (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Стаття присвячена вивченню наукових праць вітчизняних та зарубіжних учених з проблеми використання цифрових застосунків для прогнозування академічної успішності студентів. Розглянуто сутність категорії «академічна успішність», як складного конструкту, який використовується в освітніх дослідженнях для оцінки результатів навчання студентів. В основу методології наукового пошуку покладено міждисциплінарний підхід, який уможливив розгляд проблеми прогнозування успішності студентів з використанням цифрових застосунків, спираючись на дослідження у педагогіці, психології, інформаційних технологіях, математики тощо. Аналіз наукових рецепцій вітчизняних та зарубіжних учених дозволив проаналізувати проблему крізь призму освітньої аналітики, особливостей прогнозування в освіті та безпосередньо вивчити сучасні дослідження щодо цифрових застосунків прогнозування. Останні розглянути як певні інструменти, які уможливлюють отримання необхідної інформації та результатів академічної успішності студентів. Зазначено, що сучасні дослідження використовують ансамблеві методи, такі як Gradient Boosting (XGBoost, LightGBM), які демонструють високу точність при роботі з освітніми даними. Також розробляються інформаційні системи, які автоматично збирають дані про навчальну діяльність і формують прогнози. Акцентовано увагу на використанні сучасних технологій контейнеризації (Docker, Kubernetes) та масштабуванні цифрових застосунків у хмарних середовищах (AWS, Azure, GCP), які відкривають можливості для прогнозування в реальному часі.