ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІДХОДІВ І МОДЕЛЕЙ СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Швець, Тетяна; Озеров, Микола (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Актуальність статті обумовлена об’єктивною необхідністю теоретичного осмислення й практичного перегляду підходів і моделей соціальної підтримки ветеранів в Україні. В умовах повномасштабного вторгнення традиційна пільгоцентрична модель вичерпала свій ресурс, що потребує впровадження інноваційних, сервісно-орієнтованих підходів. Науковий аналіз трансформації цих моделей дозволить не лише оптимізувати державні ресурси, а й забезпечити успішну реінтеграцію ветеранів як стратегічного людського капіталу для відновлення країни. Мета статті: аналіз і характеристика трансформаційних особливостей підходів і моделей соціальної підтримки ветеранів війни в системі соціальної роботи з цією вразливою категорією населення в сучасній Україні. Методи дослідження: аналіз нормативно-законодавчої бази, опрацювання наукових розвідок з проблем соціальної роботи з ветеранами війни та вивчення статистичних даних з визначеної теми дослідження. Результати дослідження свідчать про докорінні зміни в системі соціальної підтримки ветеранів війни, обґрунтовано перехід від застарілої радянської моделі пасивних пільг до активної людиноцентричної парадигми, де колишні військові розглядаються як потужний кадровий та лідерський ресурс суспільства. Успіх ветеранської політики визначається не обсягом виплат, а якістю професійної та соціальної самореалізації осіб із унікальним бойовим досвідом, тому такий підхід має на меті подолати розрив між військовими та цивільними, забезпечуючи довгострокову національну стійкість держави.