ДОСЛІДЖЕННЯ ОСНОВНИХ ПОТРЕБ УЧАСНИКІВ АТО ТА ЧЛЕНІВ ЇХ СІМЕЙ В СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГАХ - Zhylenko, Ruslan (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Повернення учасників АТО та членів їх сімей до цивільного життя є своєрідним викликом як для самих ветеранів, так і суспільства у цілому. На нашу думку, адекватна відповідь повинна включати зміщення акценту з соціального забезпечення на соціальні послуги для цієї категорії населення. Такий підхід передбачає постійне вивчення потреб ветеранів та членів їх сімей в громадах, де ці послуги надаються. З цією метою було проведено оцінку потреб військовослужбовців Збройних Сил України та інших силових структур, звільнених в запас, а також членів їх сімей, що беруть участь у проекті з професійної підготовки «Україна-Норвегія» в м.Ужгороді. Вона проводилася методами анкетування та «фокус-груп». Відповідно до завдань було визначено сфери життя ветеранів та членів їх сімей, які зазнали найбільшого впливу війни, досліджено потреби в соціальних послугах та окреслено фактори, що впливають на рівень їх використання цільовою групою. Вдалося виявити ряд закономірностей у використанні ветеранами соціальних послуг.