КОМУНІКАТИВНІ БАР’ЄРИ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА - Leshchuk, Halyna (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
У статті проаналізовано комунікативні бар’єри як перешкоди для ефективної професійної діяльності соціального працівника, оскільки налагодження міжособистісної взаємодії між професіоналом та клієнтом є одним із пріоритетних завдань фахівця із соціальної роботи. Метою статті є аналіз особливостей комунікативних бар’єрів та їх впливу на професійну діяльність соціального працівника. Опрацювання наукового матеріалу здійснювалось із допомогою методів аналізу джерел, синтезу, узагальнення. У статті представлено сутнісну характеристику комунікативних бар’єрів. Розглянуто різні підходи до класифікації видів комунікативних бар’єрів. Охарактеризовано основні види комунікативних бар’єрів. Представлено власну типологію комунікативних бар’єрів, що передбачає поділ комунікативних бар’єрів на лінгвістичні, психологічні та соціальні. Окреслено шляхи подолання комунікативних бар’єрів.