НАЦІОНАЛЬНО-ОРІЄНТАЦІЙНІ ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ ОСВІТИ В УМОВАХ МУКАЧІВСЬКОГО МОНАСТИРЯ НА ЗАКАРПАТТІ - Rozlutska, Galyna (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Актуальність проблеми визначається необхідністю докорінних змін у галузі виховання українців. Формування національної свідомості відбувається на тлі актуалізації інтересу та прояву патріотичних почуттів і переосмислення ставлення до історії, культури, релігії, традицій і звичаїв українського народу. Джерелом оновлення освіти може стати педагогічний досвід християнської церкви у Закарпатті. Своєрідність сучасної Закарпатської області визначається етноконфесійністю соціуму, географічним положенням – у центрі європейського континенту, традиційними культурно-історичними взаємозв’язками як із Західною, так і Східною Європою. Мета статті: в контексті національної орієнтації дослідити розвиток освіти в Мукачівському монастирі на Закарпатті. Використані загальнонаукові, системно-історичні та біографічні методи. Встановлено, що суспільно-політичні та соціокультурні детермінанти визначали національні орієнтири закарпатців та впливали на еволюцію педагогічної діяльності монахів Мукачівського монастиря.