ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ПЕДАГОГА - Tovkanets, Oksana (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
В статті розглянуто проблему управлінської культури та її вплив на освітню діяльність педагога. Мета статті: обґрунтувати психологічні засади управлінської культури особистості та їх вплив на професійну діяльність педагога. Визначені завдання: обгрунтувати психологічні засади управлінської культури педагога та виявити структуру управлінських якостей педагога. Використані методи; науково-теоретичний аналіз літературних джерел – для виявлення психологічних особливостей управлінської культури; прогностичний – з метою проектування структури управлінських якостей; узагальнення – з метою формулювання висновків. Відмічено, що реалізація компетентнісної парадигми в освіті пред'являє високі вимоги до особистісних та лідерських якостей педагога-управлінця. Схарактеризовано професійно-значимі характеристики управлінських якостей: концентрація і розподіл уваги, розвинена пам'ять, гнучкість і креативність мислення, високі прогностичні здібності, добре розвинена творча уява. Проаналізовано структуру управлінських якостей педагога: індивідуально-особистісні, організаційно-управлінські, перцептивно-лідерські, соціально-психологічні.