ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ ЯК ЗАСІБ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖЕННЯ В РАМКАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ГРАНТОВОГО ПРОЕКТУ «МІЖНАРОДНЕ МОЛОДІЖНЕ СПОРТИВНЕ ПАРТНЕРСТВО» - Dulo, Olena; Shcherba, Mariia (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Недостатня фізична активність (ФА) вважається четвертим з найважливіших факторів ризику смерті у світі. ВООЗ констатує, що рівень недостатньої ФА зростає в усьому світі. Фізична робота позитивно впливає на опорно-руховий апарат, дихання, обмін речовин, ендокринну рівновагу, на діяльність нервової та інших систем організму. Мета статті: презентувати роль грантового проекту «Міжнародне молодіжне спортивне партнерство» в підвищенні ФА та спонуканні студентської молоді до активного відпочинку шляхом залучення її до занять зимовими, водними видами спорту та велотуризмом в рамках транскордонного співробітництва. У дослідженні взяли участь 197 студентів, серед яких до початку заїзду та наприкінці перебування у спортивному таборі методом анкетування та педагогічного спостереження визначався відсоток осіб, які вміли триматися на падлборді, управляти віндсерфом, спускатися з гори на лижах та сноуборді, їздити на велосипеді по бездоріжжю. З метою підвищення привабливості ФА серед молоді під час реалізації грантового проекту були використані орієнтири Пармської деклараціі, прийнятої на V-ій міністерській конференції ВООЗ по оточуючому середовищу та здоров’ю. Належна кваліфікація інструкторів є ключовим фактором в досягненні привабливості ФА. У кожному з 6 спортивних таборів після 7 днів щоденних тренувань майже всі учасники (96,9%) вміло використовуючи спортивне спорядження були фізично активними на снігу і на воді, займалися велотуризмом. В процесі реалізації, грантовий проект став мотиваційним пріоритетом у залученні молодих людей до ФА.