ФІЗИЧНІ ЗАСОБИ ВІДНОВЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ У ФУТБОЛІСТІВ - Yednak, Valeriy (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Характерною рисою сучасного спорту є значні за обсягом та інтенсивністю тренувальні навантаження, які пред’являють виключно високі вимоги до організму спортсмена. Перед спеціалістами постійно виникає проблема максимально можливого відновлення працездатності спортсменів після попереднього навантаження перед наступним тренуванням чи змаганням. Все це підтверджує актуальність досліджень з проблеми оптимізації засобів відновлення працездатності у футболістів. Мета дослідження є визначення найбільш ефективні фізичні засоби відновлення працездатності у навчально-тренувальному процесі футболістів. Методи дослідження: аналіз, систематизація та узагальнення даних науково-методичної літератури з проблеми засобів та методів відновлення працездатності в процесі підготовки футболістів. В роботі проаналізовано основні групи фізичних засобів відновлення, що застосовуються в спортивному тренуванні футболістів. Встановлено, що оптимальною формою використання всіх відновних засобів є послідовне або паралельне застосування декількох з них в єдиній комплексній процедурі. Це дозволяє підвищити сумарний об’єм тренувальної роботи в заняттях і інтенсивність виконання окремих тренувальних вправ, скоротити паузи між вправами, збільшити кількість занять з великими навантаженнями в мікроциклах.