ОГЛЯД WEB-ОРІЄНТОВАНИХ КОМПІЛЯТОРІВ, ЩО ДОЦІЛЬНО ВИКОРИСТОВУВАТИ У НАВЧАННІ БАКАЛАВРІВ ІНФОРМАТИКИ - Vakaliuk, Tetiana (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Стаття присвячена проблемі підготовки майбутніх бакалаврів інформатики, зокрема навчанню дисципліни «Програмування». Встановлено, що для майбутніх програмістів, як і для вчителів інформатики, дуже важливим є знання не однієї, а декількох мов програмування. Проаналізовано результати опитування щодо того, які з мов програмування є на сьогодні актуальним та які варто вивчати у закладах вищої освіти бакалаврами інформатики. Саме тому метою даної статті є аналіз та порівняльна характеристика різних web-орієнтованих компіляторів. Для досягнення поставленої мети було використано такі методи: вивчення практичного досвіду використання web-орієнтованих технологій навчання основ програмування майбутніх учителів інформатики; систематизація й узагальнення. Проведено аналіз різних web-орієнтованих компіляторів, які доступні до використання: Cpp.Sh, stacked-crooked.com, Onlinecompiler, Codepad.org, WandBox, ideone.com, Codechef, tutorialspoint.com, а також хмаро орієнтованого середовища розробки програм AWS Cloud 9. Наведено їх переваги та недоліки. Встановлено, що розглянуті компілятори спрощують роботу з пошуку необхідного середовища програмування, забезпечуючи вивчення різних мов програмування у єдиному web-орієнтованому середовищі.