СТРАТЕГІЇ МОДЕЛЮВАННЯ КРЕАТИВНОСТІ СОЦІАЛЬНИХ ПЕДАГОГІВ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ - Petryshyn, Liudmyla (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
У статті проаналізовано процес формування креативності майбутніх соціальних педагогів, також висвітлюються особливості моделювання стратегії підготовки креативних соціальних педагогів на основі теоретичного та методологічного аналізу досліджуваних проблеми. Проведено аналіз ефективних форм реалізації творчої складової у структурі підготовки майбутніх соціальних педагогів, лекцій, семінарів, вправ самостійного характеру; описується структура самостійної роботи; наведено основні змістові елементи «Щоденника креативізації. На підставі аналізу науково-теоретичних положень, у статті зосереджена увага на ефективності навчального процесу, використанні креативних методик, технік та технологій, які необхідно системно використовувати у процесі формування креативних соціальних педагогів. Активізація формування креативності майбутніх соціальних педагогів у вищих навчальних закладах забезпечить формування конкурентноспроможного креативного фахівця. У статті застосовувався комплекс методів дослідження, з-поміж яких були використані: теоретичні – концептуально-порівняльний аналіз, за допомогою якого обґрунтовано теоретичні підходи до розкриття сутності поняття формування креативності майбутніх соціальних педагогів у вищому навчальному закладі; структурно-системний аналіз для визначення основних компонентів процесу формування креативності, виявлення його закономірностей та особливостей; узагальнення та систематизація для визначення концептуальних положень формування креативності майбутніх фахівців соціальної сфери у ВНЗ. моделювання з метою моделювання педагогічної системи формування креативності майбутніх соціальних педагогів; праксиметричний метод для аналізу передового та масового педагогічного досвіду професійної підготовки майбутніх соціальних педагогів у вищих навчальних закладах.